
Köpenhamns-baserade Late Verlane är aktuell med sitt debutalbum My New Castle och detta är en skiva som är fylld till bredden av snygga melodier och medryckande refränger. Modern pop som vågar vara tillbakalutad och nedtonad, samtidigt som musiken har stor hitpotential. HYMNs Daniel Andersson kontaktade Viktor Persson aka Late Verlane för ett kort samtal.
Berätta om ditt debutalbum My New Castle?
– Mitt debutalbum har varit på väg under lång tid. Jag har tagit min tid och väntat tills det känns rätt. En vän till mig gick bort förra året vilket gjorde att jag höll paus från musiken och var inte säker på att jag skulle släppa musik igen. Men detta året har jag hittat motivation till att skapa och göra färdigt mitt album. Det är helt klart en förlösande känsla att komma ut med albumet men också läskigt och tomt på samma gång, vilket jag tror många artister kan känna igen sig i. Nu ser jag fram emot att gå in i år 2023 och skapa ny musik och göra collabs med andra artister.
Vad betyder albumtiteln?
– När jag satte mig ner för att försöka beskriva albumet och hur det låter för mig var orden som jag kom att tänka på mystiskt, explosivt, förföriskt och storslaget. Det var därför jag tänkte på ett slott och hela narrativet omkring slottet – vissa album känns som trästugor eller lyxiga lägenheter, men mitt album är definitivt mer av ett slott.
Vilka är dina främsta inspirationskällor?
– Smashing Pumpkins Adore och Siamese Dream är två album som påverkat mig mycket genom åren, dels ljudbilden men också Billy Corgans sätt att sjunga på. Sedan jag flyttade till Danmark för 6 år sedan så har jag inspirerats av vänner som är i samma musikmiljö och som jag tycker gör musik på ett kompromisslöst sätt. Molina, Helena Gao, Liss, ML Buch är artister/band som har influerat mig till att låta som jag gör idag.
”Det jag märker nu efter att ha bott i Köpenhamn i några år är att folk uppmuntrar varandra till att utveckla sitt eget sound och inte bara kopiera det som redan fungerar”
Du bor i Köpenhamn för tillfället. Vad är det som gör denna stad till en bra musikstad?
– Det jag märker nu efter att ha bott i Köpenhamn i några år är att folk uppmuntrar varandra till att utveckla sitt eget sound och inte bara kopiera det som redan fungerar. Jag tycker folk skapar utrymme och tid för varandra till att vara kreativa vilket gör att jag känner ett tålamod och en tro på min musik som jag inte kände på samma sätt när jag bodde i Göteborg.
– När jag var i Stockholm innan jag flyttade till Köpenhamn och sökte in på en skola med inriktning låtskriveri så var en av frågorna i intervjun ”Skulle du kunna tänka dig att skriva musik till Melodifestivalen?”. Jag svarade ”helst inte” (vilket nog förklarar varför jag inte heller blev antagen haha). Men den frågan har jag aldrig fått i Köpenhamn. Jag säger inte att alla i musikbranschen har den mentaliteten i Sverige men jag tycker ändå det säger en del om skillnaden mellan Sverige och Danmark när det kommer till ambition och framgång inom musik.
Inspireras du mycket av miljön när du skapar musik?
– Det tror jag. Även om många låtar kommer till när jag sitter hemma på mitt rum och jag är inne i min egna värld så tror jag att jag påverkas mycket av den musikmiljö jag rör mig i och de artister och musiker jag spenderar tid med.
Hur går det till när du skriver en text. Har du någon speciell ingång?
– Ofta när jag skriver texter är jag inte säker på vad jag skriver om när jag börjar; det är mer av ett undermedvetet flöde. Först efter några veckor, eller till och med månader, tittar jag på texten och tänker ”det här är vad det handlar om”, och då skriver jag färdigt den. Jag vill dock gärna bli bättre på att skriva låtar som har ett koncept innan jag börjar skriva.
Om du måste välja – vilken är favoritlåten från albumet.
– Hmm jag tror det måste bli ”Avalanche”. Även om jag hört den allt för många gånger så växer den på mig fortfarande. Den eller ”2025” är favorit.
Blir det några spelningar i vinter?
– JA! Förmodligen i Januari och februari.
ankit.gupta@omlogic.com
car insurance near me
insurance
westland insurance