Den 14 januari 1977, drygt ett år efter Station To Station, valde Bowie att presentera sitt 11:e studioalbum. Idag är det med andra ord 40 år sedan omvärlden mottog Low, ansett som en av musikhistoriens modigaste och mest fängslande skivor, som både utmanade och förbryllade. Kritiken var minst sagt blandad, där många tyckte att Bowie gick vilse i sitt sökande efter nya ljud, medan andra uppfattade skivan som något helt nytt. 2017 har de negativa åsikterna mer eller mindre tystnat helt.
En sak är säker. Low gav inte upphov till några hitsinglar som ”Fame” eller ”Golden Years”, låtar som präglades av Bowies fascination av amerikansk populärkultur, vilket lade grunden för blue-eyed soul-albumet Young Americans från 1975. Uppföljaren Station To Station präglas inte av samma lättsamhet och upphovsmannens nya persona The Thin White Duke framstod som minst sagt frånvänd (till skillnad från Ziggy Stardust som gjorde allt för att underhålla sina fans). Båda skivorna har dock omslag från Nicolas Roegs The Man Who Fell To Earth. Bowie spelade huvudrollen, utomjordingen Thomas Jerome Newton. Ett namn som återkommer i videon till aktuella ”No Plan”.
Kopplingen till soulen utraderades emellertid inte helt. I mångt och mycket går det att klassificera Low som elektronisk R&B; trummisen Dave Davis och gitarristen Carlos Alomar, med ett förflutet inom nämnda genre, gjorde så att soulkulturen mötte den tyska krautrocken. Kraftwerk och Neu! – Bowies senaste fixering – satte sina tydliga spår. Och Brian Enos ambientmästerverk Discreet Music från 1975 formade mycket av de kommande åren.
Arbetet med Low påbörjades i Château d’Hérouville studio [Hérouville, Paris], men färdigställdes i Hansa Tonstudio [Berlin]. Avslutningsspåret ”Subterraneans” går dock att spåra tillbaka till Los Angeles, en stad som Bowie precis lämnat bakom sig – tillsammans med Iggy Pop – för att bli kvitt sitt drogmissbruk. Och sina demoner. Problemen var många, men kreativiteten var inte ett av dem. Under denna period färdigställdes Iggys solodebut The Idiot och i oktober samma år släpptes ”Heroes” (andra delen i Berlintrilogin). I december sammanstrålade Bing Crosby och Bowie för att spela in ”The Little Drummer Boy/Peace On Earth” – ett omaka par som fick många att höja på ögonbrynen.
Skivans öppningsspår ”Speed Of Life” är den låt som mest påminner om Kraftwerk. Från början var tanken att lägga på sång, men idén skrotades. Ett av låtens kännetecken är användandet av Chamberlin, som kan beskriva som en föregångare till mellotronen. Till varje tangent finns en magnetisk bandslinga kopplad med förinspelat ljud av exempelvis instrument eller ljudeffekter. Instrumentet konstruerades av Harry Chamberlin redan 1946. Bowie skapade framtidens musik med dåtidens instrument. Eno, som mer eller mindre handplockades, satte tonen med synth och minimoog.
Enos inflytande väger tyngst på ”Warszawa”, som inleder b-sidans instrumentala partier, där känslan av utanförskap färgar varje ton. Bowie hade varit i Polen som hastigast 1973, men klev aldrig av tåget. 1976 stannade han en hel eftermiddag. Bowie och Iggy Pop såg en stad märkt av Andra Världskriget, kulhålen fanns fortfarande kvar och fattigdomen var påtaglig. Erfarenheterna tog de med sig till producenten Tony Visconti.
”Warszawa” formades när Bowie var på rättegång mot sin före detta manager. Eno fick fria tyglar och slutresultatet är minst sagt häpnadsväckande. Låten går emot rockens alla konventioner och är på så sätt lika rebellisk som punken. Musikstilen framför andra 1977.
Kören som återfinns på låten sägs vara influerad av en pojkkör från Balkan. Varför inte?! Och ”texten” är en lek med ord.
Sula vie dilejo
Solo vie milejo
Cheli venco deho (x2)
Malio
Helibo seyoman
Cheli venco raero
Malio, malio
Grundstämningen är mörk, som att vara på en begravning eller procession, där inramningen är högtidlig och formell. Arbetstiteln New Music Night And Day ger en hint om de produktionsmässiga målsättningarna. ”Warszawa” är ljudet av natten.
Skivans andra singel ”Be My Wife” är en av de mest lättsmälta låtarna på albumet, men stämningen är densamma. Älskar nedanstående mening.
I’ve Lived All Over The World
I’ve Left Every Place
Bowies hållning är minst sagt krass och han gör inget för att upprätthålla en rock ‘n’ roll-attityd. Istället framhävs en känsla av anonymitet och isolation. Ian Curtis från Joy Division knockades fullständigt. The Walker Brothers comebackskiva Nite Flights från 1978 hade aldrig sett dagens ljus utan Berlintrilogin. Och det är rörande att Bowie återanvände munspelet som hörs i ”A New Career In A New Town” för att förstärka ”I Can’t Give Everything Away” från avskedsalbumet Blackstar. Tårdrypande.