Idag fyller The Velvet Undergrounds debutalbum The Velvet Underground & Nico 50 år och med tanke på albumets ikoniska status är en hyllningstext på sin plats. Skivan sålde minimalt, men influerade desto fler. Idag är albumet en industri – tiderna förändras.
En personlig tillbakablick. Det pratades mest om eurodisco på rasterna, men vissa gick åt sidan och dessa personer diskuterade Nirvana. Och de nämnde The Velvet Underground med vördnad. De kallades för esteter… Jag köpte slutligen The Velvet Underground & Nico på EJ:s skivor i Lidköping (tidigt 90-tal). CD-utgåvan ligger numera på vinden. Jag blev samhällsvetare med kulturdrömmar.
The Velvet Underground bildades 1964 av Lou Reed och John Cale. New York utgjorde kuliss och mötet med Andy Warhol skapade inramningen. Reed hade ett förflutet som sångare och låtskrivare – missa inte The Jades ”So Blue”” eller The Roughnecks ”You’re Driving Me Insane”– medan Cale kom från en mer avantgardistisk bakgrund. Duon sammanstrålade i gruppen The Primitives. Reed och Cale mötte sedan Sterling Morrison, Moe Tucker och Nico. Sistnämnde introducerades av Warhol.
Inspelningen av debutalbumet skedde mellan april och november 1966. Warhol tog på sig producentrollen, men alla är överens om att Tom Wilson skötte uppgiften. Efter förseningar släpptes slutligen albumet den 12 mars 1967. Ett datum som emellertid är ifrågasatt. Anledningen är att ingen brydde sig om skivan de första åren. Idag har skivan ikonstatus och har sedan slutet av 60-talet bidragit till framväxten av punk, glam, avantgardism, indiepop och allt däremellan. Listan kan göras oändlig.
Med tanke på att The Velvet Underground & Nico har fått status som en av rockens främsta inspirationskällor, passade jag på att be några av landets musiker och kulturpersonligheter att ge sin bild av albumet. De fick frågorna: Hur kom du i kontakt med The Velvet Underground & Nico och vilken/vilka är dina favoritlåtar? Albumet presenteras låt för låt.
De som medverkar är Rasmus Arvidsson (Avantgardet), Nora Karlsson (Boys), Matilda Wiezell (Melby), Elena Wolay (Jazz är farligt), Samuel Järpvik (Järpvik), Rebecca Bergcrantz (RAINDEAR), Alice Botéus (School ’94), Fredrik Söderström (Fort Not), Ribbs (Pomona Dream), Simon Hjort (Psykofant/Makeout Point), Albin Marklund (Molnet), Karl Sundström (Terra) Boy Matschullis Hector (COMISCOMSA) och Viktoria Ottosson (Lesley).
”Sunday Morning”
Ett av de vanligaste svaren på vilken låt som är det bästa soundtracket till en söndag är ”Sunday Morning”. Titeln ger en inbäddad och varm känsla. Och detsamma gäller musiken. Att texten handlar om paranoian som framträder när drogerna lämnar kroppen tillhör låtens mer dolda karaktär. Denna dubbla natur gör ”Sunday Morning” till en av The Velvet Undergrounds bästa inspelningar.
Watch out the world’s behind you
There’s always someone around you
”Sunday Morning” är The Velvet Undergrounds andra singel och släpptes för att kunna sälja debutalbumet (med ”Femme Fatale” som b-sida). Det gick inte särskilt bra. De låga inspelningskostnaderna gladde nog skivbolaget Verve extra mycket när försäljningssiffrorna började rulla in. I början av 1980-talet pratade Brian Eno med Reed om skivans status och i en efterföljande intervju med Los Angeles Times 1982 föddes ett av rockhistoriens mest använda citat: ” I think everyone who bought one of those 30,000 copies started a band.” Samlaren Mark Satlof har i skrivande stund 800 exemplar.
I inledningen av låten hörs klaverinstrumentet celesta – ett slags klockspel med tangenter – och det är John Cale som spelar. Tillsammans med Reeds änglalika sånginsats framträder en stämningsfull och rofylld inramning. I bakgrunden hörs Nico, som var påtänkt som sångare, men planerna ändrades i sista sekunden.
Kommentar:
Vem? Matilda Wiezell är sångare i Stockholmsbandet Melby och medverkar på Steve Buscemi’s Dreamy Eyes aktuella singel ”Closer”. Uppmärksammades nyligen på Billboard.
Matilda Wiezell: – Jag fick en blandskiva av en vän 2007, ”Femme Fatale” fanns med och jag blev kär i Nicos röst. Jag tror att jag lånade banan-skivan för att det var något en skulle göra, och så råkade jag älska den. Den är liksom så snäll och inte alls snäll på samma gång. ”I’ll Be Your Mirror” är en så himla bra tröstlåt, ”Sunday Morning” funkar perfekt som bakislåt.
”I’m Waiting For The Man”
En lyckosam resa. Ken Pitt är främst ihågkommen som David Bowies manager (1967-1970). Tidsperioden sammanfaller inte med Bowies storhetstid, även om Brixton-legenden hade en hit med ”Space Oddity” 1969. Pitts stora förtjänst är att han kom över ett pressex av The Velvet Underground & Nico, en skiva som han tog med sig till London. I almanackan stod det 1966. Bowie förändrades för all framtid. Och detsamma gäller musikhistorien.
Bowie har spelat in ett flertal versioner av ”I’m Waiting For The Man” och det är svårt att välja favorit, men liveinspelningen från Live Nassau Coliseum ’76 äger mest soul. The Velvet Undergrounds ursprungliga demoversioner är förresten långt mer folkbetonade än det slutgiltiga resultatet. Och John Cale sjunger delar av låten. Arvet efter Greenwich Village satte sina tydliga spår i början. För att inte tala Reeds omaskerade vilja att låta som Bob Dylan, vilket förstärks ytterligare genom munspelet. Cale pratsjunger på ett härligt sätt.
”I’m Waiting For The Man” har även spelats in av Moe Tucker, som lämnade musiken 1972, men nio år senare gjorde hon småskalig comeback och flera av hennes soloskivor har nått kultstatus. Tuckers tolkning är långt mer nedtonad än originalet.
Kommentar:
Vem? Rasmus Arvidsson är låtskrivare och sångare i hyllade Nybroduon Avantgardet (andra halvan utgörs av Patrik Åberg). Nu är de på gång att följa upp debutalbumet För många dyra skor och döda ögon med Jocke Åhlund-producerade På östkusten intet nytt. Senaste singeln heter ”Hög i gränder”.
Rasmus Arvidsson: – Kanske slitsamt det där citatet om att skivan inte sålde i speciellt många tusen ex men att alla som köpte den startade ett band. Men i mitt fall går det ändå inte att blunda för att skivan verkligen hade exakt den konkreta inverkan på mig. Jag har alltid skrivit texter och poesi, men jag skrev mina första låtar och började spela in direkt efter att jag börjat lyssna på den skivan. Sen har ju Lou Reed, med start vid det albumet, men även fortsättningsvis under hela sin karriär, trampat upp en stig av textförfattande som många av mina förebilder och inte minst jag själv fortsatt traska på. Utan Lou Reed och utan den första skivan hade det tagit väldigt mycket längre tid att nå dit vi gjort, om vi ens hade kommit fram dit än.
Rasmus Arvidsson: – Det går inte en dag i studion, i replokalen eller på soundcheck utan att jag refererar till ”Velvet-piano” eller ”Velvet-hamrande”. Vad jag primärt tänker på då är förmodligen ”I’m Waiting For The Man”. Så simpelt, så formulär 1A, men samtidigt så omöjligt att efterlikna med stolthet eller värdighet. Otroligt. Nu ska jag lyssna på det albumet.
”Femme Fatale”
Skådespelaren och fotomodellen Edie Sedgwick står som inspirationskälla till låtens titel. Hon blev medlem i Warhols innersta krets 1965 och syntes ofta i hans ateljé The Factory. Sedgwick avled av en överdos 1971.
”Femme Fatale” är den första av tre låtar på skivan som sjungs av Nico. De övriga är ”All Tomorrow’s Parties” och ”I’ll Be Your Mirror”.
Memphis-bandet Big Star släppte en strålande version 1978. Alex Chilton på sång. Körpartiet har ändrats från She’s a femme fatale till Elle est une femme fatale. Både Big Star och The Velvet Underground brukar användas som exempel på band som sålde minimalt, men som influerade desto fler. Enligt statistiken har ”Femme Fatale” spelats in av ungefär 40 olika band och artister.
Kommentar:
Vem? Alice Botéus är en av Göteborgs mest profilstarka artister, som även spelar i internationellt hyllade School ’94. Nyligen släppte Alice den omfattande boxen Mega (Skisser 2005-2016).
Alice Botéus: – Velvet Undergrounds första skiva är en sån platta som alltid funkar, typ alla låtar är sådana megaklassiker och jag tror det beror mest på Nico faktiskt. Jag ägnar mycket tid åt att läsa om band och se dokumentärer och jag har aldrig haft så mycket till övers för Lou Reed faktiskt, kanske mer personligt än musikmässigt dock, jag vet inte. Men Nico är ju helt klart den främsta anledningen till varför jag gillar den skivan så mycket.
Alice Botéus: – Mina favvolåtar är ”Femme Fatale”, ”I’ll Be Your Mirror” och ”All Tomorrow’s Parties”, men sen tycker jag mycket om ”Sunday Morning” och ”Heroin” också men de kommer på andra plats, jag gillar inte Lou Reeds röst heller faktiskt… Oj, vad jag inte gillar honom. Synd, men bra skiva!
”Venus In Furs”
”Venus In Furs” är en titel som Lou Reed lånade från Leopold von Sacher-Mas’s bok med samma namn (gavs ut 1870). Psykologen Richard von Krafft-Ebing myntade begreppet masochism med Sacher-Mas i åtanke.
Det är intressant att lyssna på alla demoversioner som finns tillgängliga och ”Venus In Furs” är inget undantag. I likhet med många andra låtar har medlemmarna inledningsvis svårt att fånga den rätta känslan. Ofta saknas nihilismen och mörkret från de färdiga versionerna. I sin slutgiltiga form är ”Venus In Furs” långsamt suggestiv och borrar in sig i medvetandet. Det är som att vara med i en sluten kult, där offerritualerna bringar allt annat än ljus och hopp. Församlingen sluter ögonen, följer trummans taktfasta uppmaning och därefter framträder sanningen.
Taste the whip, now plead for me
I am tired, I am weary
I could sleep for a thousand years
A thousand dreams that would awake me
Different colors made of tears
Shiny, shiny, shiny boots of leather
Whiplash girl child in the dark
Severin, your servant comes in bells, please don’t forsake him
Strike, dear mistress, and cure his heart
Kommentar:
Vem? Elena Wolay har ett imponerande CV och ligger bland annat bakom fanzinet och minifestivalen Jazz är farligt. Festivalen äger rum på Liseberg och årets två första bokningar stavas Selvhenter och Amon Düül II.
Elena Wolay: – För mig låter debuten som meningen med livet. Rakt igenom. Att denna pärla hamnat i så många hem måste förändrat så mycket som jag inte ens vågar fördjupa mig i… I skrivande stund tar jag vara på den känslan istället för att plocka isär den i ett moln av lycka en söndag morgon som denna. Favoriten är ”Venus In Furs”.
Kommentar:
Vem? Simon Hjort är en av Stockholms stora indiepersonligheter och syns i konstellationer som Psykofant och Makeout Point. Sistnämnda bands singel ”The Place Where We Used To Live” är en av förra årets finaste inspelningar.
Simon Hjort: – Första gången jag hörde något från den skivan jag reagerade på var när jag såg filmen G som i Gemenskap. I en scen i filmen sitter Olle Ljungström och vaggar i en fåtölj medan han sjunger en avskalad och läskig version av ”Venus in Furs”. Jag såg den filmen tre gånger på samma helg och laddade sedan ner The Velvet Underground and Nico för att få den låten.
Simon Hjort: – Men det är ett album jag lyssnat många gånger på, både på egen hand och i grupp då den oftast sätts på när folk vill lyssna på musik på vinyl.
Simon Hjort: – Precis som med ”Venus in Furs” så upptäckte jag först storheten i låten ”All Tomorrow’s Parties” efter att ha hört Nick Caves tolkning av den. Det är verkligen en stor låt. Överlag så tycker jag väl att det är få album som fångar känslan av att ha på sig svarta tighta jeans, vara i Berlin och knarka skumma droger på en mystisk konstfest. Och denna åsikt kommer från en person som enbart mellanlandat i Tyskland.
Kommentar:
Vem? Viktoria Ottosson spelar lo-fi-inspirerad popmusik under namnet Lesley. Förra året nominerades Lesley till årets svenska grupp av Gaffa. Missa inte minialbumet Ser ingen sol på Haga.
Viktoria Ottosson: – Velvet Underground & Nico är en platta som jag återkommer till lite då och då. Jag tycker om ljudbilden och att varje låt är som ett eget landskap… Har ofta introt till ”Venus In Furs” på hjärnan, men en annan favorit är ”Sunday Morning”. Det känns lite läskigt att försöka beskriva skivan då The Velvet Underground är nästan som en slags gudar.
”Run Run Run”
”Run Run Run” utgörs av ett myller av karaktärer och samtliga söker droger. Teenage Mary, Margarita Passion, Seasick Sarah och Beardless Harry är alla slavar under narkotikan.
The Strokes – ett de mer framgångsrika Velvet-inspirerade banden – har bland annat tolkat ”Run Run Run”. I tv-serien Vinyl, som är en av förra årets mest utskällda produktioner, gör Julian Casablanca ett nytt försök och denna gång ligger inspelningen närmare originalets avslappnade hållning. Båda versionerna saknar dock förlagans avskalade och ihålliga karaktär. Reeds mellanöstern-klinganade sologitarr är svår att imitera. Primalrock som påminner om Chuck Berry eller Bo Diddley.
Kommentar:
Vem? Ribbs är den ena halvan av Pomona Dream (andra halvan utgörs av Sandra Bang). På tisdag släpper de sin nya singel ”LIMBO”, som gästas av den Los Angeles-baserade rapparen Def Sound. Kommande singeln följer upp föra årets debut-EP Rainbow Milk.
Ribbs: – Bananplattan är ju en sån där magisk klassiker som, så vitt jag vet, varit ständigt relevant inom populärkulturen under de senaste 50 åren – vilket gör det svårt att pinpointa det exakta ögonblicket jag själv hörde den första gången. Den har ju nästan kommit att bli soundtracket för New York under andra halvan av 60-talet av den anledningen. Jag hade emellertid en längre period för cirka 10 år sedan då jag snöade in på en massa psykedelisk musik från denna tidsperiod. Den här plattan kom att bli en av ingångarna och därmed en av grundpelarna i mitt lyssnande. Det var något med friheten i arrangemangen där det snarare verkade handla om att skapa en hypnotiserande känsla, och en ambition att resa i musik, än att skapa trallvänliga refränger och cleana produktioner. Även om visserligen skivan innehåller några “poppigare” låtar representeras den ändå bäst av sin urflippade frihet.
Ribbs: – Bara det faktum att delar av skivan låter falsk, kaotisk och stundtals rent fördärvligt musikaliskt, vilket å ena sidan är helt galet men å andra skapar en otrygg, oroande och nästan skrämmande känsla som man inte kan annat än njuta av, så länge man förstår hur man ska “rida ut det”. Det bästa exemplet på detta är nog sista spåret “European Son”. Eller varför inte “Heroin”? Att bygga upp en låt som ett rus är helt crazy, men jag älskar det! Det blir ju liksom musik på en helt annan våglängd! Om jag måste välja en favorit bland de låtar med någorlunda normala strukturer, där vissa spår är mer utspelade än andra, måste jag nog slå ett slag för “Run Run Run” då jag är svag för blues i allmänhet och John Lee Hooker-drypande blues i synnerhet. På det hela taget är den här plattan en odödlig klassiker som förtjänar sin plats i musikhistorien. Och en vacker dag ska jag äga en originalpress…
”All Tomorrow’s Parties”
”All Tomorrow’s Parties” är The Velvet Undergrounds debutsingel och i centrum står Nico. Den tyska isdrottningen. 1982 släppte Nico en nyinspelning av låten, som är mer atmosfärisk och svalt postpunkig. B-sida till ”Procession”.
Inspirationen till låten fick Reed genom att iaktta och observera de personligheter som befann sig i Andy Warhols absoluta närhet. Warhol har sagt att detta är hans Velvet Underground-favorit.
Kommentar:
Vem? Rebecca Bergcrantz aka RAINDEAR medverkar på 047s aktuella album &. ”Loss” är ett elektroniskt spår som präglas av Rebeccas starka röst. RAINDEARs debutalbum Embers släpptes förra året.
Rebecca Bergcrantz: – Jag lyssnade på detta album en hel del gånger under de år jag bodde i London. Utan att riktigt ha nördat in på Velvet Underground på det sätt jag kanske gjort med vissa andra band kan jag säga att har jag alltid sett upp till dem och sett dem som väldigt ikoniska. Älskar Nicos utomjordiska sångröst också.
Rebecca Bergcrantz: – ”Venus In Furs” är mäktigaste låten. Älskar också ”All Tomorrow’s Parties” och ”Femme Fatal”. Har en grej för de folkiga och psykedeliska tongångarna som finns i de två förstnämnda.
”Heroin”
Det finns många anledningar att publiken ratade The Velvet Undergrund & Nico-skivan. Nedanstående textrader säger att bandet inte delade mentalitet med samhället i stort. Året innan hade John Lennon sagt att The Beatles var större än Jesus och det mottogs inte heller särskilt bra. Nu hade redan Lennon världens största fanskara och de fortsatte att älska honom. The Velvet Underground hade inte riktigt nått samma status.
Don’t know just where I’m going
But I’m gonna try for the kingdom, if I can
‘Cause it makes me feel like I’m a man
When I put a spike into my vein
And I’ll tell ya, things aren’t quite the same
When I’m rushing on my run
And I feel just like Jesus’ son
And I guess that I just don’t know
And I guess that I just don’t know
Kommentar:
Vem? Boy Matchullis Hector är ena halvan av COMSICOMSA. Tillsammans med Erik Malmberg från Sagor & Swing skapar Boy Matschullis Hector analog dansmusik. Senaste låten på SoundCloud är ”The Perfect Gag”.
Boy Matschullis Hector: – En ikonisk skiva som jag spelat och återkommit till med behållning sedan tonåren. Jag tycker speciellt mycket om atmosfären och nerven i flera av låtarna, särskilt ”Venus In Furs” och ”All Tomorrow’s Parties”. Jag tycker att deras mix av punk, erotik och poesi ger en suggestiv och skön ljudbild, albumet är för mig coola kattens eviga soundtrack.
Boy Matschullis Hector: – ”Heroin”-låten gillar jag minst lika bra, den är förmodligen inspelad i samma session som ”Venus In Furs”.
”There She Goes Again”
The Velvet Underground & Nico är ett album som både förbryllat och fängslat, och en av anledningarna är introt till ”There She Goes Again” – ett av skivans rakare spår, där huvudtemat är missbruk och prostitution. Huvudpersonen står på sina bara knän och tillvaron har rämnat. Låtens första sekunder är nämligen en rak kopia av The Rolling Stones ”Hitch Hike” från 1965 (som i sin tur är en cover på Marvin Gaye-originalet med samma namn). Båda låtarna kretsar kring en kvinna, men Lou Reeds verklighet är råare och brutalare.
I likhet med många andra Velvet Underground-låtar har ”There She Goes Again” tolkats av ett flertal band och artister. I 70-talets Athens – en amerikansk småstad i Georgia – var det inte helt lätt att få tag i ett exemplar av The Velvet Underground & Nico, men det hindrade inte den kommande R.E.M.-sångaren Michael Stipe från att anteckna och notera. På 1983 års singelversion av ”Radio Free Europa” hittas en fin version av nämnda låt (originalet släpptes redan 1981, men kommersiella framgångar resulterade i ett nysläpp). 1984 återutgavs The Velvet Underground & Nico för första gången. Då blev det lite lättare att upptäcka albumet.
Kommentar:
Vem? Fredrik Söderström är sångare och låtskrivare i lo-fi-bandet Fort Not. Duons debutalbum It Is Love släpptes förra året. Ryktet säger att medlemmarnas är i studion.
Fredrik Söderström: – Min relation till VU och Nico är nog mer indirekt än direkt. För dess inflytande till flera av mina favoritskivor. Skivan är fantastisk, blandningen av det sköra och råa och så de otroliga melodierna. Men anledningen till att jag älskar den är för all bra musik som växt fram ur VU och Nico-fröet. Skivor jag växte upp med, som format mig, som betyder mer för mig än vad bananskivan gör. Skivor med Marmoset, Yo La Tengo, Pavement, The Vaselines, The Clean, Television Personalities, Sonic Youth m.m.
Fredrik Söderström: – ”There She Goes Again” är favoriten.
”I’ll Be Your Mirror”
”I’ll Be Your Mirror” släpptes som b-sida till ”All Tomorrow’s Parties”. Spår nummer 9 är i likhet med ”Sunday Morning” en stilla inspelning, som bäst kan beskrivas som en öm kärlekshistoria. Det sägs att Nico kom fram till Reed efter en spelning och sa: ”Oh Lou, I’ll be your mirror”. Det låter efterkonstruktion lång väg.
Kommentar:
Vem? Boys är ett annat namn för Nora Karlsson. Musiken kan beskrivas som tidlös indiepop med rötterna i Sarah Records. Nora har släppt EP-skivorna Kind Of Hurt och Love On Tour (utgivna på PNKSLM Recordings).
Nora Karlsson: – Jag började lyssna på VU under gymnasiet någon gång. Minns en morgon på väg till skolan när jag lyssnade på dem och när jag var framme kunde jag bara inte stänga av så jag gick några varv runt skolan för att lyssna klart, kom försent men det var det värt. Jag tror att min favoritlåt på skivan är ”I’ll Be Your Mirror”. Tycker på något vis om att basgången är rätt otight och ostämd, haha. Sen tycker jag att texten bara är så jävla vacker I’ll be your mirror, reflect what you are, in case you don’t know. Det är fint.
Kommentar:
Vem? Karl Sundström är låtskrivare och sångare i Göteborgsbandet Terra. Bandets debutalbum Terrarism fick mycket uppmärksamhet förra året.
Karl Sundström: – Jag var besatt av New Yorks punkscen under gymnasiet och VU’s första platta är ju lite som gamla testamentet i den världen, så lyssnade såklart väldigt mycket på den.
Karl Sundström: – Till en början brydde jag mig nog inte så mycket om musiken utan mer allt runt om kring. Hela paketet var ju så jävla fängslande. Som 12-åring ville man gå på Hogwarts och trolla och som 16-åring ville man hänga på Max’s Kansas city och knarka. Båda hade lika stark dragningskraft. Tyvärr åldrades punkarna ganska dåligt och de som överlevde (med några få undantag) är svintöntiga och gnälliga idag. Vill starkt avråda från att kolla på denna intervju med Televisions gitarrist Richard Lloyd. Illusionen dör direkt.
Karl Sundström: – Rent musikaliskt tycker jag att det är VU’s bästa platta, mycket på grund av Nico. Bästa låt om jag måste välja: ”I’ll Be Your Mirror” och ”Sunday Morning”, men den är stark från första till sista spåret.
”The Black Angel’s Death Song”
Lou Reed och John Cale var förmodligen inte helt lätta att jobba med och deras inbördes relation var minst sagt spänd. Addera Andy Warhol. Det är ett under att det blev en skiva överhuvudtaget. ”The Black Angel’s Death Song” är låten som fick bandet sparkade från Café Bizarre i december 1965. Efter att ha framfört en ursinnig version, blev medlemmarna ombädda att aldrig spela den igen. De gjorde tvärtom och ökade intensiteten ytterligare.
En teori är att ”The Black Angel’s Death Song” handlar om nazismens förföljse av judarna under Andra Världskriget. Texten är dock sprängfylld av metaforer och är inte särskilt lätt att reda ut.
Kommentar:
Vem? Molnet är ett annat namn för Göteborgsbaserade Albin Marklund (född och uppvuxen i Skellefteå). Missa inte hyllade EP:n Sometimes.
Albin Marklund: – Upptäckte skivan via min storasyster, någon gång på högstadiet skulle jag tro. Tyckte den lät ballare och råare än allt jag lyssnade på då. Sedan dess har den hängt med. Gillar fortfarande de flesta låtarna, men kan ha svårt att relatera de rockigaste stunderna.
Albin Marklund: – Favoritlåtarna är ”The Black Angel’s Death Song”, ”I’ll Be Your Mirror” och ”Sunday Morning”.
”European Son”
The Velvet Underground & Nico präglas av bredd och en vilja att utmana. Skivan inleds lugnt, men avslutas i kaos. ”European Son” formas av ett monotont manglande. Fram till 0.58 är allt relativt lugnt; Reed sjunger om gröna tapeter och att säga adjö, men sedan förändras scenbilden radikalt. Det börjar med att John Cale krossar tallrikar mot en stol – därefter är det raka vägen ner i avantgardismens mörka hål. Gitarren som hörs efter 6.21 är som ett rop på hjälp. Ett andningshåll i en annars kvävande och svårgenomtränglig ljudmassa.
”European Son” tillägnades Delmore Schwartz (poet och novell-författare). Reed var hans student på Syracuse-universitetet. Låten spelades in tre månader innan Schwartz avled den 11 juli 1966.
Brittiska shoegaze-legenderna Ride tolkade ”European Son” 1990; ljudbilden är inte lika tät och ogenomtränglig, men fångar ljudet av det tidiga 90-talet och speglar på så sätt The Velvet Undergrounds inflytande över dåtidens indiescen. Och förhållandet är detsamma idag.
Kommentar:
Vem? När Samuel Järpvik spelar pop skippar han förnamnet. Samuels två första solosinglar ”Håll mig hårt i handen” och ”Såga av mig på mitten” är vemodig och smittsam indiepop. En bra start på en förhoppningsvis lång karriär.
Samuel Järpvik: – Minst sagt en klassiker. Det är ljudbild att sjunka in i, där man vill befinna sig. Lika cool 50 år senare. Nico och Lou Reeds röster är i perfekt harmoni. Andys omslag har väl också blivit ett av de mest klassiska skulle jag säga?
Samuel Järpvik: – Jag har ett väldigt fint minne till skivan. Vaknade upp i en sekelskifteslägenhet i Marseille, jag tittar ner från loftsängen och där står fransosen, som står som ägare till lyan, barfota, och lägger på Velvet Undergrund på vinylen. På soffan ligger påsar från bageriet fyllda med vitt bröd och croissanter. Det är så jag tänker på skivan numera.
Samuel Järpvik: – ”Venus In Furs” har ett monotont arabiskt sväng. Sjukt bra. Refrängen kommer och öppnar upp och ger en hoppfull vibb. Sen är väl ”Sunday Morning” helt enkelt en för bra låt för att inte nämna. ”Heroin” är en grym låt, men jag har aldrig sett den som en favorit.
Nico dog i juli 1988. Sterling Morrison dog i augusti 1995. Lou Reed dog i november 2013.